Kuru Koru

JUSSIN KORUNDI

Lemmenjoella, Miessi nimesen pienen tunturipuron latvoilla kaivaa kultaa Kankaan Jussi. On kaivanut jo vuosia ja voidaan todeta, että varsin hyvällä menestyksellä. Tästä osoituksena mm. useita merkittävän kokoisia ns. "isomus" hippuja. Eivätkä nuo hyvät löydöt ole rajoittuneet pelkästään kultaan, sillä työn tuloksena on myös poikkeuksellisen suuri määrä mielenkiintoisa kiviä. Mm. isoja granaatteja ja jalokiviluokan korundeja. Seuraavassa lyhyt kavaus eräästä Jussin esille kaivamasta harvinaisuudesta.

Todennäköisesti elettiin kesän 2003 kaivuukautta, kun Jussi kauhaisi tämän korundin ylös maan uumenista ja löi sen miljoonien muiden kivien lailla kaivoksen rumpuun, josta se kulkeutui ränniin, jossa se tarttui rihlaan. Juuri niin kuin kullankaivajan ja jalokivien etsijän oppikirjasta. Yksinkertaista kun kaikki elementit ovat kohdallaan. Aikanaan nuo rihlat sitten tyhjennettiin ja niiden sisältämät aarteet pääsivät ensimmäsitä kertaa ihmisten ihasteltaviksi. Jussin vaimo Annikki vaskasi esiin kullat. Viimeistä, pienintäkin hippua myöten . Jalokivipuolen tunnistamisesta ja lajittelusta vastasi kaivoksen omistaja, Ollilan Eeva, vuosien kokemuskella. Ja noiden kivien joukossa oli sitten tämäkin, ehkä hiukan poikkeuksellisen kookas kodundi. Mitään tavatonta kivestä ei vielä tuossa vaiheessa näkynyt päällepäin.

Kaivuukauden päätyttyä Ollilan Eeva ja Lauri antoivat hiottavakseni kesän korundit. Tutkin kivet silmämääräisesti ja tein tietyt suunitelmat, miten edetään. Tämä ko. kivi oli sen verran pitkä, että ajattelin siivuttaa sen kylmästi siivuiksi. Ja ei kun timanttisaha soimaan ja korundia halki. Ensimmäinen siivu ja se oli siinä. Miessin korundiksi varsin tavanomaisen kiven sisältä paljastui poikkeuksellisen puhdas ja tasalaatuinen kokonaisuus. Muistin saman tien Jussin haaveilleen joskus itselleen kultaista kantasormusta jossa olisi kivenä Miessin korundi. Tiesin heti, että tässä olisi se kivi. Kivi, joka tosin oli nyt Ollilan Eevan ja Laurin omistama. Tuntien kuitenkin Kankaan ja Ollilan perheiden välisen yhteistyön, rohkenin soittaa saman tien Ollilalle. Kysymykseni kuului karkeasti kuvattuna seuraavasti. "Saako teidän omistaman poikkeuksellisen kauniin jalokiven istuttaa naapurin sormukseen ilman erillistä korvausta?" Laurin vastaus oli suoralta kädeltä, että "saa" ja kun asia sai vielä vahvistuksen Eevalta, niin hioin kiven loppuun päämääränä saada siitä mahdollisimman kaunis sormuskivi Jussin sormukseen. Kuin taivaan lahjana sattui tuo kiven sahaus juuri siihen parhaaseen kohtaan ja eihän siinä sitten ollut muuta kuin silitellä kivi kiiltäväksi. Monista kiireistä johtuen sormus ei kuitenkaan valmistunut likikään heti ja niin ko. kivi kerkisi osallistumaan kesällä 2005 Tankavaarassa järjestettyihin kauneiten hiottu lapin kivi kilpailuun. Korundi voitti kilpailun. Ja aikanaan se sormuskin valmistui. Sormuksen runkoon kun vielä kaiverrettiin suurin kirjaimin, että "MIESSI", niin se oli siinä.

Kyseinen kivi on monella tapaa poikkeuksellinen yksilö. Ensinäkin se on kooltaan varsin iso. No, isoja aina joskus löytyy, mutta niiden ongelmana tahtoo olla se, että isoon mahtuu paljon vikoja. Mm. halkeamia, sulkeumia ja sekavaa väritystä. Tämä kivi on kuitenkin poikkeus. Se on hyvin tasalaatuinen, ehjä ja puhdas. Kiven keskusta on sitä parasta ja valoisinta kullanruskeaa sävyä, mitä joskus harvoin lapin kivistä voi tavata. Kivi ei ole siis synkän tumma. Ehkä erikoisinta tässä kivessä on kuitenkin tuo kiven reunaosa. Tieto on, että yhdestä ja samasta korundista voi löytää useita eri värejä, mutta näin selkeästä ja selvästä värirajasta en muista kuulleeni aiemmin. Kiven keskusta on täysin läpinäkymättömän ruskea ja reunat hyvinkin läpikuultavan punaiset. Reunojen värisävy ja läpikuultavuus tuovat houkuttelematta mieleen ajatuksen rubiinista, mikä on punaisen jalon korundin kaupallinen nimi. Valitettavasti tuo reunuksen väri ja läpikuultavuus ei pääse esiin sormuksessa kiven istutuksesta johtuen. Vielä kun ko. kiveä katsoo pistemäisessä tai sitten auringon valossa, niin siitä voi löytää poikkeuksellisen hyvälaatuisen tähtikuvion. Kiven matalasta hionnasta huolimatta.

Henkilökohtaisesti työstämistäni ja näkemistäni lapin kivistä arvostan tätä kiveä hyvin korkealle. Ja kun ottaa vielä huomioon sen tien montusta sormukseen, niin vertaansa vailla. Monenlaista jaloutta.

Takaisin kaikkiin tarinoihin

 

Kuru Koru | Pakkahuoneenkatu 10, Oulu | puh. 040-505 6154 | janne.kannisto@kurukoru.com | Kuru Koru 2007